بخش جراحی دندان

در بعضی موارد برای درمان نیاز به جراحی خواهیم داشت، مهم این است که جراحی توسط یک تیم مورد اعتماد، با تجربه و متخصص انجام شود

جراحی دندان

آشنایی با بخش جراحی دندان در کلینیک دندانپزشکی تبسم مهر

جراحی نام آشناترین شاخه دندانپزشکی است. برای بعضی از مردم خوشایند است چرا که کشیدن دندان دردناک سبب رهایی آنها از درد میشود وبرای بعضی نا خوشایند ،در هر صورت سابقه ذهنی سبب احساس فرد در مواجه دوباره است .
اما امروزه با استفاده از مواد و تکنیک های بی حسی عمیق ،دارو درمانی بعد از جراحی ،تبحر ودانش متخصصان این پروسه به آسانی انجام می پذیرد. و بیماران قسمت جراحی هم مانند سایر بیماران با احساسی خوش محیط دندانپزشکی را ترک می کنند.

جراحی دهان و فک صورت طیف وسیعی را شامل می شود .

اما کارهایی که در کلینیک ها انجام می شود به شرح زیر است :

– کشیدن دندان های عفونی غیر قابل درمان وباقی مانده در فک که سبب بالا رفتن دز میکروبی در دهان وبوی بد آن می گردند .
– کشیدن دندان های عقل نهفته که به علت احتمال ابتلا به کیست و تومور باید در آورده شوند.

– کشیدن دندان های عقل نیمه نهفته ونابجا که به علت عدم دسترسی کافی ،رعایت بهداشت در آنها به سختی صورت می گیرد و برای جلو گیری از پوسیدگی و دردبیرون آورده می شوند.

– بیرون آوردن کیست های انتهای ریشه ها بیرون آورده می شوند،که سبب از بین رفتن استخوان های اطراف ولقی دندان های
مجاور میشود.

مراقبت های جراحی لثه و ایمپلنت

بیمار محترم: خواهشمند است پس از هر عمل جراحی و در طول مدت زمان درمان، نکات زیر را رعایت فرمائید.

مراقبت های هفته اول (بعد از عمل) :

بعد از رسیدن به منزل، یک کیسه کوچک از یخ پر کرده و آن را خارج دهان به مدت ۱۵ دقیقه بر روی محل جراحی شده قرار دهید. این عمل را به طور متناوب و به مدت چند ساعت فقط در اولین ساعات بعد از عمل تکرار کنید تا موجب جلوگیری از بروز خونریزی احتمالی گردد.
مختصری تورم در روز بعد از عمل و نیز آغشته بودن بزاق به مختصری خونابه امری طبیعی است. چنانچه تورم شدید و دردناک بود و یا خونریزی غیر قابل کنترل می نمود به وسیله ی تلفن ما را مطلع سازید. پس از عمل تا صبح روز بعد از خوردن غذاهای گرم و یا سخت خودداری نمایید. در این مدت مایعات مقوی سرد چون سوپ سرد، بستنی و… پیشنهاد می شود.
پس از بر طرف شدن داروی بی حسی، احتمال وجود مختصری درد و ناراحتی دور ار ذهن نخواهد بود. برای جلوگیری از بروز چنین دردی، به محض خروج از مطب دو عدد مسکن میل فرموده و سپس هر ۴ ساعت یکبار این عمل را تکرار نمایید. در صورت عدم وجود درد، احتیاجی به تکرار این عمل نخواهد بود.
خمیری که بر روی لثه های شما نهاده شده است، پس از چند ساعت کاملا سخت می گردد.این خمیر به منزله یک پانسمان است. در این مدت چیز سخت نجوید و از تماس مکرر زبان با آن پرهیز نمائید. این امر باعث حرکت پانسمان و مانع از قرار گیری محکم آن در جای خود می گردد.خمیر پانسمان در هفته ی بعد از عمل توسط ما برداشته می شود، لذا در طول هفته ای که پانسمان بر روی لثه ی شما قرار دارد با وجود مسواک زدن قسمت های دیگر دهان از پانسمان موجود مراقبت کنید و از تماس مسواک با آن پرهیز فرمائید. در صورت جا به جایی و افتادن آن به وسیله ی تلفن ما را با خبر سازید.
از روز بعد از عمل شست و شو با آب نمک ولرم را آغاز نمائید. به این ترتیب که یک قاشق کوچک چای خوری نمک در یک لیوان آب نیمه گرم حل کرده و هر ساعت یکبار دهان خود را با آن شستشو دهید.
در صورت تجویز آنتی بیوتیک و یا داروهای دیگر در رعایت مفاد نسخه کوتاهی نورزید.
از روز بعد ازعمل میتوانید با پرهیز از انجام کارهای سنگین بدنی، به کار روزانه ی خود بپردازید. لازم به ذکر است احساس ضعف مختصری تا ۴۸ ساعت بعد از عمل طبیعی است. تنها در صورت بروز تب یا تورم شدید ما را مطلع فرمائید.
گرما و درد سیگار باعث بیماری لثه و اثرات ایمونولوژیک نیکوتین عامل تاخیر در التیام و جلوگیری از نتایج مطلوب درمان است. لذا در صورت امکان با غنیمت شمردن فرصت، سیگار را کنار بگذارید، در غیر این صورت در چند هفته پس از جراحی از استعمال دخانیات پرهیز نمائید

مراقبت های هفته دوم (بعد از برداشتن خمیر پانسمان) :

بعد از برداشتن خمیر و باز کردن بخیه ها، مسواک زدن و نخ کشیدن را با روشی که در جلسه قبل از جراحی به شما آموزش داده شده است آغاز نمائید. بهتر است مسواک زدن از این تاریخ به مدت ۵ روز به آرامی ولی با روش صحیح انجام گردد. پس از آن بدون هیچ گونه نگرانی و با فشار طبیعی در ناحیه ی لبه لثه این عمل را ادامه دهید.
حذف پلاک میکروبی که عامل اصلی بیماری های لثه ای است بعد از درمان ضرورت کامل دارد. این عمر جز با مسواک زدن و نخ کشیدن به طریقه ی صحیح تحقق نمی یابد. هر گونه کوتاهی در این امر ترمیم را به تعویق انداخته و در بهبود کامل بیماری اختلال ایجاد می کند.

عوارض طبیعی و قابل برگشت بعد از جراحی لثه:

متعاقب جراحی لثه تغییراتی بروز می کند که موقتی و قابل برگشت بوده، گفتنی است طول درمان این تغییرات از سه هفته تا شش ماه می باشد. این عوارض عبارتند از :

– لق شدن مختصر دندان ها (این عمر بعد از سه هفته تا یک ماه به حالت طبیعی خود بر میگردد)
– حساسیت دندان ها به سرما که حداکثر یک الی پنج ماه به طول می انجامد.
– فاصله گرفتن لثه از طوق دندان و خالی شدن لثه ی بین دندان ها. این امر رابطه ی مستقیم با پیشرفته بودن بیماری و مقدار تخریب استخوان زیر لثه دارد و حدود سه تا شش ماه طول می کشد تا لثه تقریباً به جای اول خود باز گردد.

پس از معالجه کامل لثه رعایت دو نکته بهبود دائمی و عدم عود بیماری را تضمین می نماید:

– رعایت مرتب و صحیح بهداشت دهان توسط بیمار. (شامل مسواک زدن، نخ کشیدن و احتمالاً استفاده از وسایل کمکی دیگر)
– رعایت منظم جلساتی که هر ۳ ماه یکبار به منظور معاینه مجدد لثه و جرم گیری دندان ها برای بیمار گذارده می شود.

لطفاً به نکات زیر توجه فرمائید:

– رعایت وقت های تعیین شده از آغاز تا پایان درمان.
– عدم ایجاد وقفه ی طولانی بین جلسات جراحی.
– رعایت کامل بهداشت دهان به نحوی که در مطب آموزش داده شده است.
– رعایت مفاد نسخه و احتراز از درمان های خود سرانه و بدون اجازه پزشک.
– رعایت جلسات هر ۳ ماه (Recall) بعد از اتمام درمان جهت جرم گیری کامل و کنترل پلاک میکروبی.

در صورت عدم رعایت دستورات فوق الذکر، هر گونه مسئولیتی متوجه خود بیمار خواهد بود.