عصب کشی

اکثر ما حداقل یکبار دچار دندان درد شده ایم دردی سخت و بسیار ناراحت کننده است که به گفته اکثر بیماران باعث مختل شدن روند روزانه می شود .

اما باعث این درد چیست ؟ و درمان آن با چه کسی است؟

درمان ریشه دندان

آشنایی با بخش درمان ریشه در کلینیک دندانپزشکی تبسم مهر

عصب کشی دندان یا روت کانال چیست؟

پوسیدگی دندانی معمولاً از تاج دندان ها آغاز میشود. در ابتدا پوسیدگی دندان سفید رنگ است که با چشم قابل رویت نیست. به  تدریج با قهوه ای شدن رنگ پوسیدگی دندان اگر سریعاً به دندان پزشک مراجعه نشود، دندان گود و شکننده میشود. زمانی که پوسیدگی عاج دندان را نیز رد میکند به اتاقکی که شامل عصب و خون است نزدیک میشود در این زمان بیمار نسبت به سرما، گرما، شیرینی و ترشی احساس درد میکند.

با وارد شدن پوسیدگی به این اتاقک، دندان درد بیمار دائمی میشود. اگر فرد به دندان پزشک مراجعه نکند عصب دندان به خاطر عفونت و التهاب از بین میرود و دندان وارد فاز عفونت مزمن میشود. اگر عفونت دندان حاد شود یا آبسه های بزرگ در دهان ایجاد میشود، یا آبسه های کوچک اطراف دندان روی لثه به وجود می آیند که برخی در دهان میترکند و برخی باقی میمانند.

این اتاقکهای دندانی که شامل عصب و خون هستند به ریشه دندان‌ها هم کانال دارند که تمیز کردن این کانال ها روت کانال تراپی نام دارد. متخصصین عصب کشی پس از شستشو و تمیز کردن کانالها دندان را پر میکنند و در صورت لزوم روکش دندان هم انجام میگیرد.

چرا برخی بیماران پس از انجام عصب کشی احساس درد دارند؟

بعضاً به دلیل وجود کانالهای فرعی فراوان در دندان (که با میکروسکوپ قابل رویت هستند و ما در ایران با  میکروسکوپ کار نمیکنیم) ممکن است دندان باز دچار آبسه شود. همین موضوع میتواند یکی از دلایل درد دندان پس از عصب کشی باشد.

از طرف دیگر اگر عصب کشی دندان درست انجام نشده باشد مثلا انتهای کانال دندان تنگ باشد یا وسیله در آن شکسته باشد، ممکن است یک بافت شبیه به کیست در دندان ایجاد شود که با جویدن ایجاد درد کند پس لازم است دوباره به دندان پزشکی مراجعه و عصب کشی انجام گیرد.

چگونه بفهمیم دندانمان نیاز به عصب کشی دارد

۱. درد شدید دندان حین جویدن غذا

۲. حساسیت طولانی (درد) به گرما یا سرما

۳. تغییر رنگ (تیره شدن) دندان

۴. تورم و حساسیت در اطراف لثه

۵. آبسه در لثه

با این حال، گاهی اوقات هیچ علائمی وجود ندارد.

 اقدامات درمانی پس از عصب کشی

معمولا پس از انجام عصب کشی لازم نیست داروی خاصی مصرف شود، البته در برخی مواقع افراد باید از مسکن های ضد التهابی مانند ناپروکسین یا ژلوفن استفاه کنند، آنتی بیوتیک ها هم باید به صورت محدود و تنها با تشخیص دندانپزشک مصرف شوند.

 عصب کشی در چند جلسه انجام می شود؟

عصب کشی با روت کانال معمولا بین ۱ تا ۳ جلسه برای یک دندان ممکن است طول بکشد. در بیشتر موارد، درمان ریشه طی ۱ یا ۲ جلسه انجام می شود. امروزه با توجه به پیشرفت های زیادی که در حوزه تکنولوژی و دانش رشته عصب کشی انجام گرفته، تعداد درمان های تک جلسه ای نسبت به زمان های قبل افزایش چشمگیری یافته است.

مهمترین توصیه بعد از عصب کشی دندان

بهتر از پس از عصب کشی دندان روکش به دلیل نازک شدن دیواره های دندان حتماً دندان عصب کشی شده روکش شود.