آیا تا کنون ویدئو پر کردن دندان با کامپوزیت را دیده اید؟

پرکردن دندان

پرکردن دندان یکی از درمان های دندانپزشکی ترمیمی است که برای ترمیم شکستگی های دندان ،پوسیدگی دندان یا اسیب به سطوح دندان مورد استفاده قرار می گیرد.مواد پر کردن دندان شامل کامپوزیت ،پرسیلین و امالگام نقره ای اند که  در سطح دندان برای گازگرفتن و جویدن بهتر استفاده میشود.

از دست دادن مینای دندان یک جزءمعمول در پوسیدگی دندان است و ممکن است باعث حساسیت دندان شود.در بسیاری از موارد از دست دادن مینای دندان با پرکردن به طور قابل توجهی بهبود می یابد یا به طور کامل درمان میشوداما در برخی موارد بسته به میزان پوسیدگی دندان و اسیب وارده به دندان ممکن است به مراحل اضافی یا پروسه های جایگزینی نیاز داشته باشد:

  • تاج ندان:هنگامی که دندان نیاز به حمایت بیشتر نسبت به روش پر کردن داشته باشد استفاده میشود .
  • ایمپلنت های دندانی و پل های دندانپزشکی:در اسیب های جبران ناپذیر دندان نیاز به کشیدن دندان و جایگزینی پل یا ایمپلنت ممکن است باشد.
  • کانال های ریشه (همراه با درمان انتی بیوتیکی) : عفونت ،ابسه دندان و یا عصب اسیب دیده ممکن است به یک پروسه ریشه نیاز داشته باشد.

انواع پرکردن دندان

اگر نیاز به پرکردن دندان داشته باشید شما انتخاب های بسیاری دارید.اما از انجا که هرنوع پر کردن دندان برای  انواع دندان ها در شرایط مختلف ممکن است بهتر باشد دندانپزشک  شما به شما کمک خواهد کرد تا باتوجه به عواملی از جمله محل و شدت پوسیدگی، هزینه پر کردن، و پوشش بیمه خود بهترین و مناسبترین نوع پرکردن دندان را برای خود انتخاب کنید.

انواع پر کردن دندان شامل مواد مختلف از جمله آمالگام، رزین کامپوزیت دندان، سرامیک ها و مواد پر کننده موقتی می باشد. که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند، از جمله اینکه میزان ماندگاری این مواد با هم متفاوت می باشد بطور مثال آمالگام به مدت ۱۰ سال، سرامیک ها به مدت ۱۵ سال و رزین کامپوزیت به مدت ۵ سال ماندگاری دارند. هزینه پر کردن دندان با مواد سرامیکی بیشتر از انواع دیگر می باشد. شرح کاملتر جوانب مثبت و منفی برخی از انواع پرکردن دندان به شرح زیر است:

    پرکردن با طلا: پرکردن با طلا محکم و غیر خورنده است و میتواند تا ۱۵ سال دوام داشته باشد.بسیاری از مردم پر کردن با طلا را زیبا و و دل انگیز تراز پرکردن با نقره میدانند. اما پرکردن با طلا میتواند هزینه ای ۱۰ برابر بیشتر از پر کردن با امالگام نقره ای داشته باشد و همچنین برای درست کردن دندان به بیش از یک جلسه ویزیت نیاز میشود.

    امالگام نقره ای: پر کردن با امالگام نقره ای دوام و قدرت شبیه به طلا دارد ولی با هزینه کمتر.اما بسیاری از مردم از ظاهر ان خوششان نمی اید .همچنینی امالگام نقره ای در معرض انبساط و انقباض قرار میگیرد و احتمال ایجاد ترک در دندان ها را بالا میبرد.

    کامپوزیت: پرکردن با مواد کامپوزیت محبوب هستند زیرا که ظاهری شبیه به دندان ارائه میکنند اما دوامشان به اندازه پر کردن با مواد فلزی نیست و در حدود ۵ سال نیاز به تعویض دارند(در مقایسه با دوان ۱۰ یا ۱۵ سال فلزها)این مواد گرانتر از امالگام ها هستند ولی از طلا گرانتر نیستند.

    سرامیک: پر کردن با مواد سرامیکی که اغلب از پرسلن ساخته میشوند با دوام است و زیبا به نظر میرسند ولی ممکن است در صورتی که پرسلن خشن شود درمقابل دندان مقاومت ایجاد کند.

    گلاس اینومرها: این روش پرکردن با شیشه و اکریلیک معمولا کمتر از ۵ سال دوام می اورد اما یک انتخاب مناسب هستند برای کودکانی که هنوز دندان هایشان درحال تغییر است . همچنین انها میتوانند فلوراید ازاد کنند و از پوسیدگی دندان جلوگیری کنند .

مشاوره دندانپزشکی و برنامه درمانی

روند پر کردن دندان به این صورت است: ابتدا دندانپزشک شما اطراف دندان را با بک بیحسی موضعی بیحس میکند . سپس از دریل، ابزار سایش هوا و لیزر برای حذف منطقه فاسد استفاده میکند . انتخاب ابزار بستگی به راحتی دندانپزشک ،اموزش و سرمایه گذاری در قطعات و تجهیزات و همچنین محل و وسعت پوسیدگی دارد.

سپس دندانپزشک شما در طول مرحله حذف منطقه فاسد دندان شما را تست میکند تا مطمئن شود همه منطقه فاسد برداشته شده است.دندان پزشک شما به همراه پاک کردن منطقه فاسد حفره ای برای پرکردن با حذف باکتری ها و بقایای دندان فاسد  ایجاد میکند.اگر پوسیدگی در نزدیکی ریشه دندان باشد دندان پزشک شما ممکن است یک پوشش ساخته شده از گلاس آینومر، رزین کامپوزیت، و یا مواد دیگر برای محافظت از عصب قرار بدهد .بعد از اینکه پر کردن دندان به پایان رسید دندانپزشک  شما دندان را پرداخت میکند .

چند گام دیگر درپرکردن دندان با مواد همرنگ دندان مورد نیاز است که به شرح زیر میباشد.

پس از اینکه دندانپزشک شما لایه فاسد دندان را حذف کرد مواد همرنگ دندان را به صورت لایه ای بر روی دندان قرار میدهد و روی هر لایه نور ویژه ای تابانده میشود تا مواد پرکرده سخت شوند . بعد از اینکه مراحل چند لایه ای پر کردن دندان به پایان رسید دندان پزشک شما مواد کامپوزیتی را به شکل دلخواه در اورده و دندان را از هرگونه مواد اضافی پاک میکند و در نهایت با صیقل دادن بازسازی نهایی را انجام میدهد.

یکی از متداول ترین مسائل بهداشت در برنامه تمیز کردن دندان ایجاد پوسیدگی ها میباشد . دندانپزشک شما با استفاده از پروپ و مایع تشخیص پوسیدگی و همچنینی گرفتن عکس از دندان های شما میتواند میزان ومحل دقیق پوسیدگی را تعیین کند.

پس از انکه برای شما تعیین شد که باید دندانتان پر شود دندانپزشک شما به شما گزینه های خود را برای پرکردن دندان برای جلوگیری از پوسیدگی بیشتر و صدمه به دندان شما ارائه میکند . بر اساس تاریخچه پزشکی شما، محل حفره، نیازهای زیبایی، نیروی گاز گرفتن، دوام، هزینه، تعداد ویزیت لازم و اولویت خود ، دندانپزشک شما تصمیم می گیرید که کدام نوع پر کردن بهترین گزینه برای شما است. این انتخاب ها شامل اتصال مستقیم کامپوزیت، آمالگام (نقره)، طلا یا اینله / انله های ایجاد شده در لابراتوار ، و با استفاده از تجهیزات دفتری و اداری CAD / CAM است.

بعد از اینکه بهترین گزینه پرکردن برای شما انتخاب شد دندانپزشک شما بلافاصله میتواند دندان شما را پر کند . در اماده سازی برای درمان مناطق اطراف دندان با بیحسی موضهی بیحس میشوند.

اگر لازم باشد ممکن است یک داروی ارامبخش دندانپزشکی برای راحتی شما در طول فرایند پر کردن دندان به شما داده شود .به خاطر داشته باشید که اگر داروی ارامبخش دریافت کرده باشید بعد از عمل قادر به رانندگی نخواهید بود.بعد از اینکه دندان شما پر شد دندانپزشک شما در مورد مراحل و مواردی که میتواند از پوسیدگی هایی در زیر یا اطراف دندان شما جلوگیری کند با شما صحبت خواهد کرد

توصیه های دندان پزشکی

توصیه میشود در روز ۲ بار مسواک بزنید و یک بار در روز دندانهای خود را نخ دندان بکشید. قرار ملاقات های خود را با دندان پزشک و متخصص بهداشت خود نگه دارید تا چک اپ هایی که برای تمیز نگه داشتن دندان انجام میشود را داشته باشید.با توجه به خطر ابتلا به پوسیدگی دندان ،پزشک شما ممکن است مهرو موم هایی بر روی دندان مولر شما برای جلوگیری از ساخت پلاکها و پوسیدگی  بر روی دندان قرار دهد. همچنین استفاده از دهانشویه حاوی فلوراید به عنوان یک اقدام پیشگیرانه اضافی توصیه میشود.

همچنین از انجا که رژیم غذایی و تغذیه بر روی بهداشت و سلامت دهان و دندان تاثیر گذار است مهم است که یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و مصرف غذا ها و نوشیدنی ها و میان وعده های شیرین را در رژیم غذایی خود محدود کنید.

هزینه پر کردن دندان با مواد همرنگ

قیمت پرکردن با مواد همرنگ دندان گرانتر از  قیمت پر کردن با مواد امالگام هاست زیرا به یک فرایند پیچیده تر ،مواد گران قیمت تر و تجهیزات اضافی نیاز دارد .مواد کامپوزیتی جایگزین زیبایی برای مواد امالگام ها هستند به این ترتیب افرادی که قبلا با امالگام پر کرده اند برای جایگزینی با مواد کامپوزیتی به دندانپزشکان مراجعه میکنند.

هزینه پر کردن دندان بستگی به عوامل مختلفی دارد، از جمله:

۱٫روشی که دندانپزشک انجام میدهد.

۲٫محلی که پرکردگی در ان انجام میشود .

۳٫نوع بیمه دندان:به طور معمول بیمه هزینه اضافی پرکردن با مواد کامپوزیتی را پوشش نمی دهد.

۴٫تعداد سطوحی از دندان که نیاز است پر شود در هزینه پرکردن دندان موثر است.به عنوان مثال یک دندان ممکن است فقط در یک سطح پوسیدگی داشته باشد و یک دندان ممکن است در تمام سطوحش نیاز به پرکردن داشته اشد.

 

دوام و ماندگاری پر کردن دندان با مواد همرنگ

به طور متوسط در پرکردن دندان با امالگام ها انتظار میرود تا ۱۲ سال دوام داشته باشند و با مواد کامپوزیتی تا ۵ یا ۷ سال.البته این بستگی دارد به ملاحظات فردی شما در مراقبت هایی که از دندان و دهان خود انجام میدهید و تعهد شما نسبت به ادامه ویزیت هایی که برای درمان نیاز است

اگر میخواهید مراحل پر کردن دندان با کامپوزیت را ببینید، ویدئو زیر که توسط کلینیک دندان پزشکی تبسم مهر پر شده است را مشاهده کنید.

در کلینیک سعی شده تمامی آنچه در طی عملیات پر کردن دندان رخ میدهد ضبط گردد.

پر کردن دندان ها

قسمت های مختلف دندان

قبل از آنکه مراحل مختلف پر کردن دندان را شرح دهیم بهتر است نگاهی به قسمت های مختلف دندان داشته باشیم.

عصب دندان از سطح دندان فاصله بیشتری دارد تا از کناره های دندان. لذا پوسیدگی های کنار دندان نسبت به پوسیدگی های سطح دندان، زودتر به عصب می رسند.

تا زمانی که پوسیدگی به عصب نرسیده است، دندان بدون عصب کشی پُر میشود، چه حفره ی پوسیدگی  ۱ میلی متر باشد و چه ۷ میلی متر. اما اگر حتی به اندازه ی نوک سوزن پوسیدگی روی عصب دندان را باز کند، دندان نیاز به عصب کشی خواهد داشت .

اکثر افراد فکر می کنند که فقط وقتی دندان را عصب کشی می کنیم که درد داشته باشیم. قابل ذکر است در برخی مواقع حتی با رسیدن پوسیدگی به عصب باز هم بیمار احساس درد ندارد.

در مجموع اگر پوسیدگی دندان به عصب برسد، باید آن را عصب کشی کنیم و بعد دندان را پُر کنیم، حال چه درد داشته باشیم و چه نداشته باشیم.

نکته مهم دیگر این که نباید از ظاهر دندان، در مورد پوسیدگی آن قضاوت کرد، زیرا در ظاهر ممکن است پوسیدگی کم به نظر برسد، ولی ممکن است به عصب رسیده باشد.

پس به طور منظم برای چک کردن دندان ها، نزد دندان پزشک خود بروید تا در مراحل اولیه درمان تشخیص داده شود.

مراحل پر کردن دندان

اولین کاری که ما برای پُر کردن دندان انجام می دهیم، برداشتن پوسیدگی های دندان است.

حذف پوسیدگی های دندان و تهیه حفره های دندان پزشکی قوانین خاصی دارد که تمامی دندان پزشکان در مورد آن آموزش کامل دیده اند.

 

نترسید دندانتان را اضافه بر نمیداریم                                                                                                                                                   

 

بعد از برداشت کامل پوسیدگی، ته حفره را چک می کنیم که روی عصب دندان باز نشده باشد. در صورتی که مطمئن شدیم که عصب دندان باز نیست، از موادی برای حفاظت عصب دندان(روی قسمت هایی که نزدیک عصب است)، استفاده می کنیم.

این مواد به دو علت استفاده می شوند:

  1. عصب دندان را از تحریکات مختلف حرارتی حفاظت می کنند.
  2. این مواد حاوی یون هایی است که عصب دندان را برای ساخته شدن مجدد تحریک می کنند و این برای استحکام عاج باقی مانده ی زیر پُر کردگی مفید است.

در مرحله ی آخر دندان را با آمالگام یا کامپوزیت پُر می کنیم. آمالگام ماده ای است که ساختمان اصلی آن را نقره و جیوه تشکیل می دهد و کامپوزیت همان ترمیم کننده همرنگ دندان است.

زمانی شایع کرده بودند که جیوه ی موجود در آمالگام برای بدن مضر است، در حالی که اصلا این طور نیست.  همین قدر بگویم که برای دندان های خلفی هنوز هم بعد از گذشت ۱۰۰ سال ماده ای مناسب تر از آمالگام ساخته نشده است. البته تلاش های زیادی برای استحکام بخشیدن به مواد هم رنگ دندان انجام می شود، ولی هنوز در مقایسه با آمالگام، عقب هستند.

اصول ۳، ۴، ۱۸، ۱۹، ۱۷

پر کردن دندان با آمالگام بهتر است یا مواد همرنگ؟

بسیاری از مراجعین به دندان پزشکی هنگام پر کردن دندان این سوالات را میپرسند: پر کردگی با آمالگام بهتر است یا مواد همرنگ؟ دوام کدام نوع بیشتر است؟ آیا جیوه موجود در ماده آمالگام خطرناک است؟

اگر دندان شما نیاز به پرکردگی دارد شما معمولأ با دو انتخاب آلگام و مواد همرنگ مواجه هستید. آمالگام، همان ماده سیاه یا نقره ای رنگ است و کامپوزیت نوع ماده ترمیمی همرنگ دندان هاست. انتخاب نوع پرکردگی به عواملی از جمله محل و شدت پوسیدگی، هزینه پر کردن، و پوشش بیمه بستگی دارد. قبل از تصمیم گیری بهتر است با دندان پزشک خود مشورت کنید.

شما میتوانید فیلم پر کردن دندان با کامپوزیت را اینجا ببینید.

 آمالگام و کامپوزیت هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند، از جمله اینکه میزان ماندگاری این مواد با هم متفاوت می باشد . از ماده کامپوزیت ، بیشتر در دندان های جلویی و ماده آمالگام در دندان های عقب استفاده می شود. از آن جا که دندان های آسیای کوچک و بزرگ نقش اصلی را در جویدن بازی می کنند، بهتر است که در ترمیمشان از آمالگام استفاده شود.

ویژگیهای مثبت و منفی هر کدام به شرح زیر است:

 آمالگام: پر کردن با آمالگام دوام بالاتری دارد. اما بسیاری از مردم از ظاهر آن خوششان نمی آید. قابل ذکر است که میزان جیوه موجود در ماده آمالگام آنقدر جزئی است که هیچ ضرری برای سلامت شما ندارد. جالب است بدانید امروزه با توجه به آلودگی دریاها و اقیانوس ها، خطر جذب جیوه از بعضی از غذاهای دریایی مانند انواع ماهی ها بسیار بیشتر از آمالگام است.

کامپوزیت: پرکردن با مواد کامپوزیت محبوب هستند زیرا که ظاهری شبیه به دندان ارائه میکنند اما دوامشان به اندازه پر کردن با آمالگام نیست. مواد همرنگ حدودأ پس از ۵ سال نیاز به تعویض دارند (در مقایسه با دوام ۱۰ یا ۱۵ سال فلزها) . همچنین اماده کامپوزیت گرانتر از آمالگام است.

 

اصل ۶، ۱۶، ۱۷،۱۸